Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΔΗΛΩΣΗ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Αναδημοσίευση ενημέρωσης απο No Border Kitchen Lesvos

 

14 άτομα κρατούνται και απειλούνται με απέλαση με την κατηγορία του στησίματος (ανύπαρκτων) αντισκήνων στην πλατεία Σαπφούς

Στο προαναχωρησιακό κέντρο στη Μόρια κρατούνται ακόμη 14 άτομα. Μόνον δύο από τους συλληφθένετες έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ανάμεσα στους 14 υπάρχει ένας καρκινοπαθής κι ένας επιληπτικός. Ανησυχούμε πολύ ότι η κατάσταση της υγείας τους θα επιδεινωθεί αν δεν αφεθούν αμέσως ελεύθεροι και αν δεν αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Και οι 14 συλληφθέντες είναι βορειοαφρικανοί, για τους οποίους ακολουθείται η εσπευσμένη εξέταση της αίτησης ασύλου. Φοβούμαστε ότι θα κρατηθούν για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και κατόπιν θα απελαθούν. Η διαδικασία εξπρές για το άσυλο γίνεται πάντα με έντονα προκατειλημμένο τρόπο και επουδενί δεν εγγυάται ότι η κάθε αίτηση θα εξετασθεί προσεκτικά. Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν όλοι τους να έχουν απορριπτική απάντηση στην αίτηση ασύλου, αφού ως “βορειοαφρικανοί” θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Τις τελευταίες μέρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμούς Μετανάστευσης (ΙΟΜ) πραγματοποιούσαν επισκέψεις στη φυλακή όπου κρατούνται οι 14 και τους ανάγκαζαν να υπογράψουν χαρτιά “εθελούσιας επιστροφής”. Αυτό που τους προσφέρει ωστόσο ο ΙΟΜ δεν είναι επιλογή: Είτε θα υπογράψουν, θα περάσουν μήνες στη φυλακή και θα απελαθούν, είτε δεν θα υπογράψουν, θα περάσουν μήνες στη φυλακή και πάλι θα απελαθούν…

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι η ίδια η σύλληψή τους βασίζεται σ’ ένα ψέμα. Οι κατηγορίες που τους προσάπτονται είναι ότι κατέλαβαν παράνομα στήνοντας αντίσκηνα την πλατεία Σαπφούς. Το θέμα όμως είναι ότι ….αντίσκηνα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ. Αυτήν τη στιγμή συλλέγουμε στοιχεία για να αποδείξουμε ότι η κατηγορία είναι ψευδής.

Θα αλλάξει άραγε τίποτε αυτή η συλλογή τεκμηριωτικού υλικού; Δύσκολα. Παρότι η σύλληψη των μεταναστών βασίζεται σε ένα κατάφωρο ψέμα, δεν περιμένουμε ότι θα απελευθερωθούν. Αφού τελικά στη Μυτιλήνη οι νόμοι δεν είναι σεβαστοί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι σεβαστά. Το μόνο πράγμα που μετράει εδώ πέρα είναι να απελαθούν όσο γίνεται περισσότεροι όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 14 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ.

Απαιτούμε οι δύο άρρωστοι άνθρωποι να μεταφερθούν αμέσως κάπου εκτός φυλακής όπου θα έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Να αποσυρθούν τώρα οι ψευδείς κατηγορίες περί κατάληψης της πλατείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Αφήστε μια απάντηση