Ο θάνατος του μετανάστη Εμπουκά είναι μια ακόμα δολοφονία της αστυνομίας

Συγκέντρωση με μικροφωνική για τον Ebuka
ΤΡΙΤΗ 26/2 ΣΤΙΣ 17:00 Τσιμισκή με Αριστοτέλους

Κοινό κάλεσμα από Bulletin και Ubuntu-Wahhada

 

Ο θάνατος του μετανάστη Εμπουκά είναι μια ακόμα δολοφονία της αστυνομίας

Στις 8 Φεβρουαρίου ο Εμπουκά, μετανάστης από την Νιγηρία, πατέρας δυο παιδιών, προσάγεται για εξακρίβωση στοιχείων. Ενώ είναι δεμένος με χειροπέδες βρίσκεται νεκρός μέσα στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας κάτω από «αδιευκρίνιστες συνθήκες». Οι μπάτσοι έκρυψαν το θάνατο του Εμπουκά για 24 ώρες από την οικογένεια του και με απίστευτη κυνικότητα ζήτησαν από την γυναίκα του να κάνει δήλωση εξαφάνισης, ενώ οι ίδιοι προωθούσαν την απέλαση της σωρού του στην Νιγηρία.

Η γνωστοποίηση του θανάτου του Εμπουκά ξεκίνησε από την Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής. Η ανακοίνωση έγραφε: «Ένας άνδρας από τη Νιγηρία, από την κοινότητά μας, δολοφονήθηκε πριν λίγες μέρες στην Ομόνοια από την ελληνική αστυνομία. Χρειάζεται να βγούμε έξω και να φωνάξουμε».

Να φωνάξουμε ότι καθόλου «αδιευκρίνιστη» δεν είναι η αιτία θανάτου του Εμπουκά στο Α.Τ. Ομόνοιας, το άβατο της βαρβαρότητας και της συγκάλυψης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι ξυλοδαρμοί, τα βασανιστήρια και ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι καθημερινή πρακτική των αστυνομικών τμημάτων και ειδικά του συγκεκριμένου τμήματος. Από τη δεκαετία του ’90 υπάρχουν καταγγελίες για κακοποίηση Ρομά και ανήλικων μεταναστών, για βασανισμό ανθρώπων με βάση το χρώμα και την καταγωγή τους. Η συμμετοχή μπάτσων του ίδιου αστυνομικού τμήματος στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, και η προκλητική συγκάλυψή της από τους ίδιους, είναι η πιο πρόσφατη μαρτυρία: το ΑΤ Ομονοίας είναι «στρατηγείο» αστυνομικής βαρβαρότητας και θεσμικού φασισμού, σε πλήρη γνώση (και με την πλήρη ανοχή) και της σημερινής «προοδευτικής» κυβέρνησης.

Ο θάνατος του Εμπουκά, καθώς και τόσων άλλων μεταναστών/στριών στις θάλασσες, τα σύνορα, τους δρόμους, τα άθλια κέντρα κράτησης και τα αστυνομικά τμήματα, προδιαγράφεται από τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στο δυτικό κόσμο, και δεν είναι τίποτα άλλο από το φρικτό πρόσωπο του θεσμικού φασισμού.

Δεν είναι το μόνο. Την ίδια μέρα της δολοφονίας του Εμπουκά, δυο μετανάστες εργάτες στη Λάρισα χτυπήθηκαν βάναυσα από το αφεντικό τους με την συνδρομή χρυσαυγιτών μπράβων, επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους. Δέκα μέρες αργότερα γίνεται εμπρηστική επίθεση σε σπίτι ιρακινής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. «Αδιευκρίνιστες συνθήκες» ή φασισμός με άλλο πρόσωπο;

Δεν θα αφήσουμε τους μετανάστες/στριες μόνες τους στην βαρβαρότητα του κράτους, τον εκφασισμό μέρους της κοινωνίας και την εγκληματική συνέργεια μπάτσων και φασιστών.

Όσα πρόσωπα και αν έχει ο φασισμός, θα τα τσακίσουμε!

Αφήστε μια απάντηση