Ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων των μεταναστ(ρι)ών & της αλληλεγγύη

Ενάντια στην ποινικοποίηση
των αγώνων των μεταναστ(ρι)ών & της αλληλεγγύης

Πριν έναν μήνα 16 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στο Αγαθονήσι επειδή οι αρχές χρειάστηκαν 24 ώρες για να αντιδρασουν στις πληροφορίες για ναυάγιο.Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά.Είναι έγκλημα διαρκείας.Το μόνο που έχει σημασία είναι να μην σταματήσουν να φτάνουν τα φράγκα για τις ΜΚΟ και τα υπουργεία και βέβαια να συνεχίσει η Τουρκία να κρατά τις μετανάστριες και τους μετανάστες μαντρωμένους.Ποιοι πρόσφυγες και ποια φιλοξενία; Tο μόνο που έμεινε είναι hot spots, κέντρα κράτησης, εξεγέρσεις που καταστέλονται χωρίς αντιδράσεις και δεκάδες μετανάστ(ρι)ες φυλακισμένοι/-ες, μετανάστ(ρι)ες που τόλμησαν να αγωνιστούν. Και δίκες. Πολλές δίκες…

Oι 35 + 10 της Μόριας

Την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017, μετανάστες που είχαν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου στο κέντρο κράτησης της Μόριας, βγήκαν από το καμπ για να μπλοκάρουν τον κεντρικό δρόμο. Ενώ φώναζαν συνθήματα έξω από το καμπ, οι μπάτσοι τους επιτέθηκαν με πέτρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Οι μετανάστες απάντησαν με πετροπόλεμο και ανάβοντας μικρές φωτιές για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα. Αρκετά μετά τα γεγονότα και ενώ, το κέντρο κράτησης είχε επιστρέψει στην «ομαλότητα», οι μπάτσοι πραγματοποίησαν έφοδο στη Μόρια, εσιβάλοντας ακόμα και στα κοντέινερ, χτυπώντας οποιονδήποτε εύρισκαν εμπρός τους και συλλαμβάνοντας  τυχαία 35 άτομα. Το μοναδικό κριτήριο για τις συλλήψεις ήταν το χρώμα του δέρματος, καθώς στο στόχαστρο των μπάτσων βρέθηκαν οι μετανάστες αφρικανικής καταγωγής.
Δύο ακόμη άτομα συνελήφθησαν τον Αύγουστο, καθώς σχηματίστηκε νέα δικογραφία για μία άλλη διαμαρτυρία, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου 2017, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από την υπόθεση των 35 της Μόριας. Για αυτά τα γεγονότα διώκονται 10 μετανάστες και η δίκη τους θα διεξαχθεί στις 11 Μαΐου 2018.
Τον Ιανουάριο του 2018 ολοκληρώθηκε η προανακριτική διαδικασία για τους 35 της Μόριας. Τριάντα από τους διωκόμενους μετανάστες κρατούνται σε τέσσερις διαφορετικές φυλακές στη χώρα (Κορυδαλλός, Αυλώνα, Χίος, Μαλανδρίνο), πάγια πρακτική με σκοπό να παρεμποδιστεί η μεταξύ τους επικοινωνία. Οι υπόλοιποι 5 παραμένουν με περιοριστικούς όρους στο Λέσβο (ο ένας δεν προφυλακίστηκε καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά από τους μπάτσους, ενώ για τους άλλους τέσσερις δεν μπορούσε για πολύ καιρό να βρεθεί διερμηνέας).
Οι 35 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, πολλά χρόνια φυλάκισης και αποκλεισμό από τη διαδικασία ασύλου. Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούνται για:
1. Εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, από κοινού.
2. Επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα, σε βάρος αστυνομικών και πυροσβεστικών υπαλλήλων.
3. Φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και κατά συρροή, τελεσθείσα και με φωτιά και αντικειμένου που χρησιμεύει για κοινό όφελος.
4. Αντίσταση τελεσθείσα από περισσοτέρους από κοινού, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και έφεραν αντικείμενα από τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη.
Η δίκη των 35 της Μόριας θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου.

Οι «8 της Πέτρου Ράλλη»

Στις 31 Μαΐου 2017, στη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, γνωστή ως Πέτρου Ράλλη, 8 μετανάστες συνελήφθησαν αφού δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία μέσα στα ίδια τα κελιά τους. Η επίθεση των μπάτσων ήταν η απάντηση στο αίτημα των κρατούμενων μεταναστών να έρθουν σε επαφή με τον επικεφαλής του κέντρου κράτησης, προκειμένου να ενημερωθούν για το πόσο ακόμα θα παρέμεναν κραούμενοι, καθώς είχαν ήδη συμπληρώσει 8 έως 10 μήνες. Ως αποτέλεσμα της βάρβαρης επίθεσης των μπάτσων, οι οκτώ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα στα κεφάλια τους και με σπασμένα χέρια. Οι μπάτσοι, για να συγκαλύψουν τους ξυλοδαρμούς, έστησαν αμέσως μια υπόθεση εναντίον των 8 μεταναστών. Σύμφωνα λοπόν με την κατασκευασμένη δικογραφία, οι μετανάστες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με «αυτοσχέδια ξυράφια και τηλεφωνικές κάρτες» και υπήρξε μια «κλιμάκωση της έντασης» για «σαράντα λεπτά», κατά τη διάρκεια της οποίας, οι κραούμενοι «προσπάθησαν να αποδράσουν χτυπώντας συντονισμένα την κεντρική πόρτα της πτέρυγας για να τη σπάσουν», και ότι, δήθεν, στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν, «γλίστρησαν και χτύπησαν μόνοι τους». Οι μετανάστες τονίζουν, όπως επιβεβαιώνουν και στοιχεία από κάμερα επιτήρησης, ότι οι μπάτσοι εισέβαλαν στα κελιά απρόκλητα και άρχισαν να χτυπούν όποιον βρήκαν μπροστά τους. Οι μετανάστες της Πέτρου Ράλλη 8 προφυλακίστηκαν σε 6 διαφορετικές φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα: Βόλος, Νιγρίτα Σερρών, Δομοκός, Μαλανδρίνο, Ναύπλιο και Χανιά. Η δίκη τους θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου 2018 στην Αθήνα.

Η εξέγερση των ασυνόδευτων ανηλίκων της Μόριας

Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, περίπου 300 ανήλικοι, και για ένα τρίωρο ισοπέδωσαν ό,τι τους υπενθύμιζε την συνθήκη υποτίμησης που βιώνουν. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 7 από αυτούς με κατηγορίες για εμπρησμό, διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση διακεκριμένων φθορών, απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών και αντίσταση. Οι 7 ανήλικοι περάσανε από εισαγγελέα και τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Ταυτόχρονα, όμως, ένα ιδιαίτερο καθεστώς απόδοσης ποινών λειτουργεί εντός της πτέρυγας από τη διοίκηση του κέντρου. Ανήλικοι που έχουν «δημιουργήσει προβλήματα» εντός της πτέρυγας αποβάλλονται από το διευθυντή του κέντρου κράτησης της Μόριας και εξαναγκάζονται να παραμένουν εντός του hot spot ανάμεσα στους ενήλικους.

Τέλος, η αλληλεγγύη τιμωρείται επίσης, καθώς 3 μέλη της πρώην συνέλευσης No Lager θα δικαστούν στις 23 Απριλίου 2018 στη Δράμα, κατηγορούμενοι για «υποκίνηση κακουργήματος» λόγω της συμμετοχής τους σε επισκέψεις αλληλεγγύης στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι, την άνοιξη του 2015, κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των κρατούμενων μεταναστ(ρι)ών. Δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες κατηγορίες, όπως οι μετανάστες της Μόριας και της Πέτρου Ράλλη, αλλά η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι αρκετά σοβαρή από μόνη της.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 32 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ 8 ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΟΣΕΣ/ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(Ρ)ΙΕΣ

Μικροφωνική αλληλεγγύης: Τρίτη 17 Απριλίου 2018 στις 19.00, στην Καμάρα

Πορεία αλληλεγγύης: Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 στις 18.00, στην Καμάρα

Ubuntu-Wahhada

Αφήστε μια απάντηση